Als dit gevoel binnen het bedrijf leeft, is de kans groot dat het ook bij je klanten speelt. Een merk ‘uit’ zich namelijk op het onderbuikgevoel-niveau. Dat geldt voor zowel de merk-makers als de merk-consumenten, stelt Jeroen van IJzendoorn (bron). Maar hoe zorgwekkend is zo’n “klopt-het-wel”-gevoel eigenlijk?
Marketing is emotie
Marketing was, is en zal altijd een uitwisseling van emoties blijven. Mensen nemen beslissingen op basis van hoe ze zich voelen. Een sterk merk bouwt relaties op met klanten – en relaties zijn emotioneel. Dit blijkt uit het recente State of the Connected Customer-rapport van Salesforce: 66% van de klanten verwacht dat bedrijven hun unieke behoeften en verwachtingen begrijpen. Maar dat begrip toon je niet door simpelweg te zeggen: “Ik begrijp je.” Je laat het zien in alle ervaringen die je biedt. Je marketingdragers moeten hier goed op ingericht zijn.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat 76% van de consumenten verwacht dat merken een consistente boodschap uitdragen via verschillende kanalen. Toch ervaart 67% juist inconsistente communicatie. Dit kan leiden tot verwarring en een verminderd vertrouwen in je merk. Dit betekent dat als je marketingstrategie niet meer goed voelt, het waarschijnlijk ook niet goed overkomt bij je doelgroep.
Vertrouwen als succesfactor
Uit het onderzoek onder 16.000 mensen in acht landen blijkt dat merkvertrouwen een doorslaggevende factor is bij aankoopbeslissingen. Voor 81% van de consumenten speelt vertrouwen een cruciale rol, alleen overtroffen door kwaliteit (85%), gemak (84%), prijs-kwaliteitverhouding (84%) en ingrediënten (82%) Allemaal onderwerpen waarvan je je af zou kunnen vragen of ze niet ook gewoon stiekem bijdragen aan het verhogen van het vertrouwen (en het daar uiteindelijk ook hierom gaat).
Slechts 29% van de consumenten vindt dat AI gegenereerde merkervaringen aan hun verwachtingen voldoet.
Zo blijkt uit een Lippincott-rapport (dochterondernemer van Wolters Kluwer) uit 2024. In het artikel “AI, copyright and the slow, data-driven death of originality” bespreekt Sascha Darroch-Davies de impact van AI op creativiteit en copyright, met een nadruk op de reclame-industrie.
Wat je kunt winnen met vertrouwen
Merken die vertrouwen opbouwen, worden beloond:
- Consumenten die een merk vertrouwen, zijn twee keer zo geneigd om als eerste nieuwe producten te kopen
(53% vs. 25%). - Ze blijven twee keer zo loyaal, zelfs als een concurrerend merk populairder wordt
(62% vs. 29%). - Ze zijn twee keer zo geneigd om een merk actief aan te bevelen
(51% vs. 24%). - Ze zijn bijna twee keer zo geneigd om het merk te verdedigen bij negatieve publiciteit
(43% vs. 22%).
Hoe zorg je dat je merk klopt?
Wil je ervoor zorgen dat je merk in lijn is met wie je bent en wat je wilt uitstralen? Zorg er dan voor dat je merk zowel intern als extern consistent is.
1. Wees betrouwbaar en consistent
Consistentie is de sleutel tot merkvertrouwen. Dit betekent dat je merkidentiteit en communicatie overal op elkaar afgestemd moeten zijn: op je website, in je socialmediacampagnes, in je klantenservice en zelfs in hoe je producten verpakt. Een duidelijke en samenhangende merkervaring zorgt ervoor dat klanten je merk herkennen en erop kunnen vertrouwen.
2. Laat je klanten zich begrepen voelen
Een intuïtief design van je huisstijl en website draagt bij aan een gevoel van herkenning en vertrouwen. Gebruik een tone of voice die past bij je doelgroep en communiceer in een taal die zij begrijpen. Dit geldt niet alleen voor de woorden die je kiest, maar ook voor de visuele elementen van je merk.
3. Blijf trouw aan je purpose
Als je marketing niet meer goed voelt, kan dat een teken zijn dat je merk is afgedreven van zijn oorspronkelijke missie. Je purpose – de reden waarom je merk bestaat – is de basis van al je communicatie en klantrelaties. Vraag jezelf af: Sluit mijn merk nog steeds aan bij mijn kernwaarden? Voelt mijn marketingstrategie nog authentiek? Soms is het nodig om terug te gaan naar de basis en opnieuw te definiëren waar je als merk voor staat. Pas als je purpose helder is, kun je weer bouwen aan een sterke en geloofwaardige merkidentiteit.
Wil je weten of jouw merk nog klopt?
Vul dan gratis de reflectie-checklist “Klopt jouw merk nog wel?” in en ontdek hoe je jouw merk opnieuw kunt afstemmen op je missie en doelgroep.